lördag 14 april 2012

Min dag i korthet med Elin. Bilder finnshttp://dayviews.com/#!/fridaj88/

Var barnvakt åt Elin igår, bara hon och jag. Åt frukost tillsammans och sedan gick vi till lekplatsen. Gick vidare till skogen och hittade en annan lekplats som var roligare och mer att göra.
Var ute lagom till lunch och satt ute och åt våfflor.
Efter lunch gick vi ner till ån och kollade på forsarna och även gav fåglarna bröd.
Gick tillbaka till huset, tog fram cykeln och cyklade in till Kävlinge för att handla mat till kvällen.
Eftermiddagen blev det bus och lek där hemma.
Morbror Anders kom senare på eftermiddagen och då blev det ännu mer bus :)
Maria och Robert kom hem lagom till middagen var färdig!

En mycket härlig dag, upp tidigt och sent hem, men verkligen värt det!








Till middag gjorde jag Paj med renskavs- och kantarellfyllning
Antal port. 6

3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk iskallt vatten
1 krm salt
Fyllning:
250 g renskav
5 dl kantareller
1 gul lök
4 msk smör + att bryna i
4 msk vetemjöl
2 ½ dl grädde
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 dl riven ost

Gör så här:
Skär smöret i bitar. Hacka samman med mjöl och salt på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop till en del och knåda in vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 min.

Skär renskavet i strimlor. Skala och hacka löken fint. Ansa kantarellerna och lägg dem i kall stekpanna. Låt kantarellerna svettas i måttligt varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Öka värmen, lägg i lite smör. Fräs en stund och tillsätt den hackade löken. Bryn sedan skav och lök i smör. Smält 4 msk smör till stuvningen och ta av från plattan. Rör ner mjölet och ställ tillbaka på värmen. Rör ner grädde och mjölk, lite i taget. Låt sjuda på svag värme till en krämig stuvning. Krydda med salt och peppar.

Fördela lök, svamp och renskav i pajskalet och häll sedan på stuvningen. Strö över den rivna osten. Grädda i ca 20 min till osttäcket fått gyllene färg.

Jag gjorde dubbelsats på degen, för sist jag gjorde denna så blev den lite för tunn (en smak sak).
Efter jag hade lagt på fyllningen så strödde jag på frusna lingon och sedan på med stuvningen och osten.

Till detta serverads coctailtomter, bladspenat och fetaost.

     
--------------------------------------------------------
                                

                                 
Som efterrätt hade jag gjort chokladfondant som serverades med bär och glass.
Första gången jag testade på att göra fondant och den var mycket lätt och mycket god!


4 port

100 gram smör
150 gram
2 st
1 st
0,5 dl

1. Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.

2. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 formar eller ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.

3. Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant. Servera med vaniljglass och färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar