måndag 26 december 2011

Vörtbröd

Gick upp tidigt på själva julafton för att hinna med att baka

2 limpor

50g jäst
50 cl porter, rumsvarm
1 dl mörk sirap
1 paket vörtmix (90 g)
50 g smör
½ msk salt
1 ½ tsk malen pomerans
1 tsk malen ingefära
1 krm malen nejlika
10 dl rågsikt
5 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med porter och sirap. Rör ner vörtmixen. Smält smör tillsammans med salt, pomerans, ingefära och nejlika. Tillsätt smöret tillsammans med mjölet och arbeta degen i maskin i 5 min eller förhand 10 min.
2. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Häll ut degen på bakbord, knåda den lätt och dela den i två bitar. Forma till limpor och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt.
4. Låt limporna jäsa i ytterligare 30 min. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i 30-40 min.
Låt svalna under bakduk.
(Recept ifrån tidningen Lantliv)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar