1 stort bröd
25 g jäst
3 ½ dl filmjölk, rumsvarmt
½ dl mörk sirap
½ msk salt
1 dl korn/havregrynsblandning
1 dl hasselnötter
2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special
1 dl lingon
2 äpplen, skalade och tärnade
1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i filmjölk och sirap. Tillsätt salt, gryn och nötter. Rör ner mjölet och arbeta degen i maskin i 5 min eller 10 min för hand. Tillsätt lingon och äpplen mot slutet. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Rör om i degen med ett par kraftiga tag med trägaffel och häll sedan ner den i smord brödform (2 liter). Tryck ut degen i formen med mjölade händer och låt jäsa i yttligare 30 min. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 30-40 min.
Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på galler.
(Recept ifrån tidningen Lantliv)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar